2

 

 

Jag såg ett tv-program om människor som försöker överleva på en gigantisk soptipp i Brasilien. Dom var väl ett par tusen på denna tipp och det arbete dom tagit på sig var att sortera soporna och sedan försöka sälja de sorterade fraktionerna nere på stan. Lastbilar kör upp på tippen, lastbil efter lastbil med osorterat avskräde från hushållen i stan. Och redan när flaken fälls upp och soporna börjar glida ner för flaken är sopsorterarna där och rafsar åt sig det dom bestämt sig för att spara på. Kan vara hårdplast, tungmetaller, elektronik eller kanske husgeråd och böcker. Det luktar illa kan man tänka och ganska äckligt är det. Och farligt för kroppen på alla sätt och vis. Men det verkar som att dom som står ut överlever. Dom slipper prostituera sig eller stjäla. Då tänker jag så här:

Tänk dig att du har förlorat arbetet, att du och din familj är på vippen att hamna på gatan. Det finns inga sociala skyddsnät där du bor och dina släktingar har det inte bättre än du. Du har då att välja på att gå upp på tippen eller börja stjäla eller kanske prostituera dig (om nu någon är intresserad av din stackars kropp). Eller opponera dig mot det orättvisa systemet som nu också drabbat dig, klaga på regeringen om det finns någon, hungerstrejka eller vad du nu kan hitta på. Eller ge upp och svälta ihjäl. Om du går upp och börjar jobba på tippen kan du göra det med det lilla goda humör du kan uppamma eller släpa dig dit som ett offer och komma sist till varje avtippat avskräde. Ja vad väljer du. Hur kommer du att agera tror du?

Sedan kan du också fundera över vad du tror dina släktingar, vänner och grannar skulle göra. Ja vad tror du. Vilka skulle kavla upp ärmarna och ta sig an detta skitjobb och försöka få ut någon värdighet ur det och lite att leva på? För mig var det nyttigt att tänka så. Många av mina bekanta skulle fixa det. Men inte alla. Ett nytt sätt kanske att lära sig fördela sin uppmärksamhet och beundran i bekantskapskretsen. Och märk väl. Om du eller dina bekanta ställer upp på tippen eller inte tror jag inte beror varken på klass, kön, ålder eller etnicitet. Nej det är någon annan del av oss som sätts på prov. Och inte bara överlevnadsinstinkt tror jag. Nej det har nog också att göra med solidaritet.

 

lars orrskog sköntorpsvägen 72 s12038 årsta 0722020004
lasse@lasseorrskog.se